Meesterbakker Voskamp

De historie van een familiebedrijf

 

In de zomer van 1969 draaiden de heer en mevrouw Voskamp enkele weken mee in het bakkersbedrijf van J. de Bloeme, gevestigd aan de Voorstraat 32 te Spijkenisse. Zij hadden het plan deze bakkerij over te nemen en zij wilden daarom meer inzicht krijgen in het reilen en zeilen van de bakkerij. Niet in de laatste plaats in financieel opzicht, immers het gezin Voskamp met 7 kinderen in de leeftijd van 2 tot 14 jaar moest hiervan kunnen "eten".

In september 1969 was de aankoop van de bakkerij een feit en het gezin Voskamp verhuisde vanuit het Westland naar Spijkenisse. Al snel werd het eerste personeelslid aangenomen. Het bedrijf groeide mee met de gemeente Spijkenisse. Na ongeveer 3 jaar groeiden de winkel en de bakkerij uit hun jasje. Het woonhuis werd deels bij de bakkerij en deels bij de winkel getrokken. De verbouwde bakkerij had genoeg capaciteit een winkel in de nieuwe wijk Waterland te bevoorraden. Deze winkel groeide mee met de wijk en in 1981 ontstonden plannen om een nieuwe bakkerij te bouwen aan de Elementenweg.

In mei 1982 was deze "mooiste bakkerij van 't land", ook wel het broodkasteel genoemd, klaar. Inmiddels werkten 2 dochters en 2 zonen mee in het bedrijf. Wellicht onbewust ook een reden om het bedrijf verder uit te breiden! Gezocht werd naar omzet aan derden en nieuwe eigen winkels.

Toen de heer en mevrouw Voskamp hun bedrijf in maart 1990 overdeden aan hun schoonzoon en kinderen, bestond het bedrijf uit de bakkerij aan de Elementenweg en drie winkels in de Voorstraat, Waterland en Rhoon.

In de jaren daarna werd het winkelbestand uitgebreid met vestigingen in Poortugaal, Hellevoetsluis (versmarkt), Hoogvliet, Maaswijk, Oostvoorne en Rozenburg.

In mei 1997 is de bakkerij aan de Elementenweg aan de gemeente Spijkenisse verkocht. Een bestaand nieuw pand aan de Ohmweg, ooit gebouwd om een ijsfabriek te worden, werd aangekocht. Van dit pand is een bakkerij gemaakt, die voldoet aan de strenge eisen van deze tijd. Veel moderne technieken worden in de productie van brood en banket toegepast, maar er wordt altijd dagvers en volgens strenge ambachtelijke normen gebakken.

Met de overname van vestigingen van Bakkerij H. van de Heijkant is in 2000 het winkelbestand verder uitgebreid met meerdere winkels in Spijkenisse en een winkel in Rockanje.

Nog enkele overnames volgden en momenteel hebben wij 17 winkels, gevestigd in Spijkenisse, Hoogvliet, Rhoon, Poortugaal, Rozenburg, Brielle, Oostvoorne, Rockanje, Hellevoetsluis en Vlaardingen.

Natuurlijk zien we je graag in een van onze winkels!