Broodsoorten

Broodsoorten

Welke broodsoort past bij jou?


Smaken verschillen. Gelukkig is er tegenwoordig voor iedereen wel een broodsoort te vinden dat aansluit bij zijn of haar smaak. Grofweg is brood in te delen in de broodsoorten volkorenbrood, bruinbrood, witbrood, meergranenbrood en gevuld brood. Het verschil tussen de eerste 3 hangt af van het gebruikte meel en/of bloem. Een meergranenbrood kan zowel meel als bloem als basis hebben. Aan een gevuld brood zijn extra ingrediënten toegevoegd als vruchten, noten of bijvoorbeeld amandelspijs.

 

Volkorenbrood

Volkorenbrood wordt gebakken van volkorenmeel. Hierbij wordt de hele tarwekorrel gebruikt: het meel bevat fijngemalen kiemen en zemelen. Vaak bevat volkorenmeel ook nog hele of gebroken tarwekorrels. In Nederland is wettelijk vastgesteld dat een brood alleen volkorenbrood mag heten als het van 100% volkorenmeel is gemaakt. Omdat juist de voedingsstoffen uit de gehele graankorrel een gunstig effect hebben op je gezondheid, is volkorenbrood de gezondste keuze.

 

Bruinbrood

Bruinbrood wordt gemaakt van een combinatie van meel en bloem. Dit houdt in dat de kiemen van de graankorrel (deels) zijn uitgezeefd. Bruinbrood bevat hierdoor iets minder vitamines, mineralen en voedingsvezels dan volkorenbrood.

 

Witbrood

Witbrood wordt gemaakt van bloem. Dit bevindt zich in het middelste gedeelte van de tarwekorrel: de meelkern. De kiemen en zemelen zijn volledig uitgezeefd, waardoor witbrood van de genoemde broodsoorten de minste voedingsstoffen bevat.

 

Meergranenbrood

Brood dat naast tarwe ook nog andere graansoorten bevat, zoals gerst, mais, boekweit, spelt of rijst, noemen we meergranenbrood. De bakker kan er lekker op los variëren als het gaat om meergranenbrood en zo een uniek brood creëren. Meergranenbrood kan zowel van bloem, meel als volkorenmeel worden gemaakt.

 

Gevuld brood

Een gevuld brood kan zowel een witbrood als een bruinbrood of volkorenbrood als basis hebben. Hieraan worden dan heerlijke noten of vruchten toegevoegd. Het bekende krentenbrood is hier slechts een voorbeeld van. Met Pasen en Kerst liggen de bakkerijen natuurlijk vol met heerlijke stollen: rijk gevulde broden met zuidvruchten, noten en zuiver amandelspijs.
100% volkoren
polder volkoren
Een mals volkoren meergranenbrood. 100% lactosevrij.
€ 3,90
meestergranen
Een rijkgevuld donker meergranenbrood met vele soorten zaden en granen.
€ 3,70
100% spelt
meesterspelt
Met honing, zonnebloempitten en sesamzaad. Lactosevrij.
halfje voor € 2,99
zonnebloemakker
Een mals, licht meergranenbrood met zonnebloempitten in en op het brood.
€ 3,90

Recept: Crostini van stokbrood

met appel en kaneel


Na een mooie herfstwandeling of op een koude winterdag is een lekkere warme lunch natuurlijk wel op zijn plaats. Wat dacht je van deze hartverwarmende crostini met appel en kaneel? Je maakt ze in een handomdraai en staan ook nog erg leuk op de (lunch)tafel.
Lees verder
Crostini met appel en kaneel