Patrick Vreeven

‘In het bakkersleven is een hoop veranderd.’


Marianne Weeda-Voskamp ging op pad en interviewde 9 van onze vaste klanten en 4 collega's. Hieronder lees je het interview met Patrick Vreeven, Broodbakker bij Meesterbakker Voskamp.

Patrick Vreeven is al 13 jaar broodbakker bij Meesterbakker Voskamp. Na werktijd, om 11 uur ’s ochtends, hebben we een gesprek over het bakkersleven. “Nou, daarin is heel veel veranderd”, was zijn eerste reactie. Zijn opa was al bakker en opa sjouwde balen van 50 kg. “Dat is tegenwoordig wel anders. Het meeste bloem komt uit de silo en de baaltjes die er nog zijn wegen 20 of 25 kilo. Ook in onze bakkerij is in 13 jaar veel veranderd. Zo is er een laad- en lossysteem gekomen. Dit zijn machines die er voor zorgen dat er steeds minder getild hoeft te worden.” Voordat Patrick bij Meesterbakker Voskamp kwam werken, heeft hij 17 jaar bij de Konmar gewerkt. Dat waren dagdiensten. Via via hoorde hij dat Arnold (onze chef broodbakkerij) een broodbakker zocht. “Ik heb de telefoon gepakt en met Arnold een afspraak gemaakt. En toen moest er ‘s nachts gewerkt worden…”

Patrick vertelt ook dat hij twee verschillende diensten heeft. De ene week werkt hij van 3.00 uur tot 11.00 uur in de ochtend en de andere week van 17.00 uur tot 1.00 uur ’s nachts. Hij vindt dat wel prettig met de opvang voor zijn twee opgroeiende zoons van 10 en 12 jaar. In de ochtenddienst is zijn taak het draaien van degen, deze verwerken en bakken. Hij noemt een greep uit de producten die dan gemaakt worden. “Rozijnenbollen, broodjes, kampioentjes, maisbroodjes...” In de ochtenddienst werkt hij met veel collega’s samen.

In de avonddienst ziet zijn taak er heel anders uit. “Alle soorten grootbrood moeten dan gemaakt worden. Een andere collega draait het deeg. Ik zorg er dan voor dat het brood vanuit de bollenkast in de blikken terechtkomt. Ik heb het brood dan al gedecoreerd. Via de rijskast gaat het brood daarna de oven in.”

Patrick vertelt dat hij ook inzetbaar is bij andere afdelingen, zoals bij banket. Bijvoorbeeld voor Koningsdag. Dan moeten er extra veel tompouces gemaakt worden en dan draagt hij graag zijn steentje bij. Hetzelfde geldt voor de oliebollen. In de oliebollentijd voelt hij een enorme eenheid onder alle medewerkers. Ook worden er dan extra mensen ingezet. Zo werkte de tweelingbroer van Patrick een aantal jaren mee met het bakken van de oliebollen. Ze lijken sprekend op elkaar en dat gaf wel wat hilariteit. Afgelopen jaar kwam er een neef van Patrick meewerken. Hij had de verhalen van zijn neven gehoord en wilde het ook wel eens meemaken.

En ook al is Patrick broodbakker en maakt hij allerhande soorten brood, hij neemt het liefst vier witte boterhammen mee naar zijn werk. Verder vindt hij van de producten die hij zelf maakt de oliebol het lekkerst. “En het Di Angelo brood… Dat ruikt zo lekker als het uit de oven komt.” Van de banketproducten is het saucijzenbroodje zijn favoriet.

100% volkoren
volkoren ronde broodjes per 8
Van 100% volkorenmeel.
4,00 8 voor € 3,25
meesterwit
Natuurlijke desem geeft dit brood de smaak van echt Frans brood.
€ 3,70
di angelo
Met stukjes paprika, pompoenpitten, kaas en olijfolie.
€ 3,10

Recept: Hartige wentelteefjes

met Italiaanse kruiden, bieslook en kaas


Voor wentelteefjes bestaat eigenlijk geen duidelijk recept. Het is een gerecht dat in verschillende Europese landen voorkomt onder diverse namen. Voor deze hartige variant kun je een willekeurig broodsoort gebruiken, net wat er over is en wat je lekker vindt!
Lees verder
Hartige wentelteefjes met Italiaanse kruiden, bieslook en kaas