Eierkoeken

Het verhaal achter dit slanke tussendoortje


Eierkoeken zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse bakkerijen. Een slank tussendoortje gemaakt van eieren, melk, suiker, bloem, boter en bakpoeder. Vooral dat (ammonium)bakpoeder zorgt ervoor dat de koek heerlijk groot en luchtig wordt. Vaak wordt het ammonium, wat een zout is, verward met ammoniak. Dit komt door de sterke geur. Onze bakkers zorgen er echter voor dat de koeken goed af kunnen koelen voordat ze verpakt worden, zodat de eierkoeken niet alleen lekker smaken maar ook lekker ruiken.

De eierkoek was heel lang geleden een echte traktatie rondom de Paasdagen; het moment waarop de kippen weer begonnen met eieren leggen. Men dacht ook dat de eierkoek bijzondere krachten had. Door het bakken van eierkoeken in de buurt van een zieke en deze vervolgens in het water te gooien, zou de ziekte worden ‘afgeschud’. Verder begroef men ze ook in de grond als afweermiddel tegen onkruid.  (Bron: Bakkerijmuseum)

Tegenwoordig eten we ze gewoon lekker op. Sommigen besmeren ze eerst nog met een laagje roomboter en strooien er dan suiker of hagelslag op. Zonder beleg zijn de eierkoeken ook heerlijk en heel makkelijk als tussendoortje voor onderweg.
 
polderbroodjes per 6
Zachte, malse meergranenbroodjes.
3,90 6 voor € 3,25
eierkoeken per 4
De lekkerste uit de regio!
4,40 4 voor € 3,85
Spelt
spelt eierkoeken per 4
Een heerlijk en verantwoord tussendoortje.
4,60 4 voor € 3,99
rozijnenbollen per 6
Boordevol krenten en rozijnen. 
6 voor € 3,99

Recept: Spelt eierkoek met een frisse

zomerse rood fruit spread


Bij de Meesterbakker hebben we naast de naturel variant ook spelt eierkoeken. Beide hebben ze hun eigen smaak. Om deze lekkere en gezonde tussendoortjes om te toveren in een feestje, hebben we een recept voor een frisse rood fruit spread. Dat combineert heerlijk bij de nootachtige smaak van onze spelt eierkoeken.
Lees verder
Spelt eierkoek met rood fruit spread