Voedingsstoffen

Voedingsstoffen

In brood en hun belangrijke functies


Welke voedingsstoffen zitten er in brood? En waarom zijn deze zo belangrijk? We zetten het voor je op een rijtje.

 

Koolhydraten

Koolhydraten (in de vorm van zetmeel) geven het lichaam energie. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten erg belangrijk. De Gezondheidsraad adviseert 40 tot 70% van je energie uit koolhydraten te halen.

 

Voedingsvezels

Voedingsvezels zorgen ervoor dat de darmen goed werken. En dragen bij aan een verzadigd gevoel. Volgens het Voedingscentrum is wetenschappelijk bewezen dat vezels uit granen bijdragen aan een lager risico op ziekten als darmkanker, hartziekten en diabetes type 2.

 

Vitamines

Brood levert een aantal belangrijke vitamines. Vooral B-vitamines: B1, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur). Die zijn onmisbaar voor je weerstand, energievoorziening, zenuwstelsel en concentratie.

 

Mineralen

Brood levert mineralen, zoals ijzer, jodium, magnesium, fosfor, koper en kalium. Belangrijk voor groei, sterke botten, je spieren en nog veel meer! Jodium is belangrijk om groei- of leerachterstanden en stofwisselingsproblemen zoals schildklierafwijkingen te voorkomen.

 

Hoeveel brood?

Hoeveel brood je iedere dag nodig hebt, hangt af van je leeftijd, geslacht en lichamelijke activiteit. Het Voedingscentrum geeft een goede richtlijn.
low carbjes per 5
Slechts 5 gram koolhydraten per broodje.
5,00 5 voor € 4,50
100% volkoren
duinen volvezel
Volkorenbrood met 35% meer vezels dan een 'normaal' volkorenbrood.
€ 3,90
duinen vitaal
Een meergranenbrood met extra toegevoegde vitamines en mineralen.
€ 3,98
low carb
low carb brood
Minder dan 5 gram koolhydraten per 100 gram brood.
€ 3,85

Recept: Hartige wentelteefjes

met Italiaanse kruiden, bieslook en kaas


Voor wentelteefjes bestaat eigenlijk geen duidelijk recept. Het is een gerecht dat in verschillende Europese landen voorkomt onder diverse namen. Voor deze hartige variant kun je een willekeurig broodsoort gebruiken, net wat er over is en wat je lekker vindt!
Lees verder
Hartige wentelteefjes met Italiaanse kruiden, bieslook en kaas