Blog: Brood een dikmaker?

Van brood word je dik?


Vaak wordt er gesproken over koolhydraten in brood die invloed zouden hebben op het lichaamsgewicht. Wat zijn koolhydraten en zou je beter geen of minder brood moeten eten?

 

Brood is een oerproduct

Meer dan 10.000 jaar geleden verbouwden mensen al granen om brood van te kunnen bakken. We zijn letterlijk groot geworden met het maken en eten van brood. In Italië is er zelfs een groot monument gemaakt voor een plaatselijke bakker die de bewoners in de Romeinse tijd dagelijks voorzag van verse en voedzame broden. Brood is al heel lang een belangrijk basisvoedingsmiddel voor ons. Ook in de vernieuwde Schijf van Vijf van het Voedingscentrum wordt aanbevolen om dagelijks brood te eten.

 

Wat zijn koolhydraten en hebben we ze nodig?

Koolhydraten zijn suikers, zetmeel en voedingsvezels in onze voeding. En of we ze nodig hebben? Jazeker! Koolhydraten vormen onze belangrijkste bron van energie. Volgens de Gezondheidsraad (onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan voor regering en parlement) moeten we 40 tot 70 procent van alle energie (kcal) in ons voedsel uit koolhydraten halen. Onze organen verbranden bij voorkeur koolhydraten, maar kunnen ook vetten en eiwitten verbranden. Onze hersenen kunnen niet zonder koolhydraten. Zij hebben koolhydraten als brandstof nodig om te kunnen functioneren.

 

Maar van waar de verwarring over brood?

Er bestaan veel verschillende voedingswijzen. Sommigen daarvan adviseren om geen brood meer te eten, omdat je er van aan zou kunnen komen. Dit is echter een fabeltje. Je kunt overal dik(ker) van worden, zolang je er maar te veel van eet! Geen enkel wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je dikker wordt van het eten van brood. Brood is juist heel gezond en goed voor ons. Graankorrels bevatten veel voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten, voedingsvezels, eiwitten en koolhydraten. Voedingsstoffen die we dagelijks nodig hebben om te kunnen functioneren op het werk en op school. Bovendien voegt de bakker jodium toe aan het brood, een onmisbare voedingsstof voor ons lichaam dat we bijna niet in andere producten terug vinden.

 

Volkorenbrood verkleint kans op ziekten aanzienlijk

Van alle soorten broden is het volkorenbrood de meest gezonde keuze. Mensen die regelmatig volkorenbrood eten, hebben een veel kleinere kans op ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten, darmziekten en obesitas! Volkorengranen verbeteren de weerstand waardoor we minder snel ziek worden. Door de voedingsvezels worden onze darmen gestimuleerd tot beweging en op deze manier worden zij gezond gehouden. Brood bevat verschillende soorten voedingsvezels, waaronder vezels die alleen verteerd kunnen worden door de darmbacteriën. Deze vezels zijn voedsel voor de goede darmbacteriën en hebben hierdoor een positieve invloed op ons verteringssysteem. Bovendien verkleinen volkorengranen de kans op het ontstaan van diverse vormen van kanker. Blijf dus zeker genieten van onze lekkere broden!

Gezonde groet,

Willemijn Zwinkels
Voedingsdeskundige bij de Meesterbakker
low carbjes per 5
Slechts 5 gram koolhydraten per broodje.
5,00 5 voor € 4,50
100% volkoren
polder volkoren
Een mals volkoren meergranenbrood. 100% lactosevrij.
€ 3,90
koolhydraatarm brood
Meergranenbrood met slechts 8 gram koolhydraten per boterham.
€ 2,99
100% spelt
meesterspelt
Met honing, zonnebloempitten en sesamzaad. Lactosevrij.
halfje voor € 2,99

Recept: Broodsushi

met ons heerlijke witbrood


Sushi van brood? Jazeker! Vervang de rijst door een van onze lekkere witbroden, en smullen maar. Dit is een leuk recept voor bij een high tea, als borrelhapje of 'gewoon' eens een andere lunch dan anders. Itadakimasu!
Lees verder
Broodsushi