Brood bewaren

Brood bewaren

Geniet langer van een verse boterham


Dat is genieten, zo’n verse boterham van de Meesterbakker! Meestal hou je wel een paar sneetjes over. Hoe bewaar je dit brood dan het beste? Als je brood op de juiste manier bewaart, kun je er langer van genieten. Zo heb je voor iedere dag iets lekkers in huis. 

 

Brood verpakken

Brood bewaar je het beste in een plastic zak, die vervolgens wordt opgeborgen in een afgesloten broodtrommel. Zo blijft brood het langst zacht en mals. Wie van brood met een krokante korst houdt, bewaart dit brood bij voorkeur in een papieren zak. De meest duurzame manier van verpakken is de broodzak van biologisch katoen, waar het brood ook heerlijk vers in blijft.

Bewaar je het verpakte brood in een broodtrommel, dan is belangrijk dat de broodtrommel schoon en fris is en dus geen kruimels of condens bevat. Het is niet verstandig om brood in de koelkast te bewaren. Daar droogt het namelijk snel uit, doordat zetmeel in brood het aanwezige water loslaat tussen de -5°C en 5°C.

Een brood dat ouder wordt, droogt uit van binnen en krijgt een taaie korst aan de buitenkant. Dat komt omdat het vocht vanuit de kruim (het binnenste deel) naar de korst trekt.

 

Brood bewaren

Vers brood is het allerlekkerst. Na verloop van tijd gaat de kwaliteit van het brood achteruit. Het brood wordt droger en de smaak neemt af. Aan de voedingswaarde verandert overigens niets. Hoe vochtiger een brood is, hoe langer het houdbaar is. Roggebrood blijft dus langer vers dan bijvoorbeeld stokbrood. Brood dat je voor langere tijd wilt bewaren, kun je het beste invriezen. In de vriezer kan brood ongeveer twee weken worden bewaard. Hoe verser je brood invriest, hoe verser het ook weer smaakt na ontdooien. Houd brood in de vriezer gescheiden van andere producten zoals vlees of vis, om de overdracht van geuren of smaken te voorkomen.

 

Bevroren brood ontdooien

Brood kun je het beste op kamertemperatuur ontdooien. Ontdooien in de oven is geen goede optie. In de oven verspreidt de warmte zich van buiten naar binnen, waardoor de binnenkant langer bevroren blijft. Ook een broodrooster is niet echt een goed idee, omdat deze het brood juist uitdroogt.

 

Toch oud brood?

Mocht je brood onverhoopt toch oud zijn geworden, dan hoef je het zeker niet weg te gooien. Ook met oud brood zet je namelijk in een hand­omdraai de lekkerste dingen op tafel. Maak er bijvoorbeeld een pizza­bodem of quiche van of haal het brood in blokjes door een marinade van olijfolie en wat kruiden naar smaak voor lekkere croutons in de sla.

Oud witbrood doet uitstekend dienst als paneermeel: even drogen in de oven en vervolgens versnipperen. Liever iets zoets? Bak dan wentelteefjes van oud witbrood. Kluts een ei met 200 ml melk, twee eetlepels suiker en wat kaneel door elkaar. Drenk de boterhammen in dit mengsel, bak ze bruin in een koekenpan en serveer met boter en basterdsuiker. Je kunt er ook zoete broodstengels van maken. Maak hiervoor repen brood licht vochtig en bestrooi de repen met suiker en kaneel. Even afbakken in de oven en je hebt een heerlijke traktatie! Meer recepten met oud brood? Kijk eens bij onze recepten.

 

Desembrood

Desembrood onderscheidt zich door een grovere structuur, een stevige ‘bite’ en een krokante korst. Desembrood is het allerlekkerst direct na aankoop. Dan is de korst het meest krokant en het brood dus het meest smaakvol. Heb je het langer dan twaalf uur bewaard en is het nog ongesneden? Dan kun je het brood even ‘oppiepen’ in een voorverwarmde oven van 200°C. Na circa tien minuten is de krokante korst weer terug en smaakt het brood bijna net zoals na aankoop.
polderbroodjes per 6
Zachte, malse meergranenbroodjes.
3,90 6 voor € 3,25
polderbrood
Dit smaakvolle meergranenbrood is een van onze populairste broden.
€ 3,90
meestergranen
Een rijkgevuld donker meergranenbrood met vele soorten zaden en granen.
€ 3,70
wit luxe tijger
Een heerlijk witbrood met een krokante tijgerkorst.
€ 3,50

Recept: Broodcroutons

van oude boterhammen


Broodcroutons zijn ideaal om restjes oud brood weg te werken. Je eet ze bij de soep, salade of als knabbeltje bij de borrel. Het geheim van de ultieme crouton is de knoflookolie als basis. Vervolgens kun je er lekker op los variëren met verschillende toevoegingen. We geven je graag een paar voorbeelden.
Lees verder
Broodcroutons