Speltbrood

Speltbrood

Bijzonder smaakvol brood


Spelt krijgt meer aandacht dan ooit tevoren. Maar wat is speltbrood nu eigenlijk? Spelt is, net als tarwe, een heel oude graansoort. Beide graansoorten werden al in de oudheid verbouwd om brood van te kunnen bakken. Spelt is een graan dat in de loop der jaren in de vergetelheid is geraakt, omdat het lastiger te verbouwen is dan tarwe. Op een veld van 1 hectare aan tarwe, kun je slechts de helft aan spelt oogsten. Dit is te wijten aan het feit dat spelt minder koren per aar produceert. Ook is het moeilijker te oogsten, doordat de stengels minder stevig zijn. Daarnaast vraag spelt meer aandacht bij de verwerking tot brooddeeg.

 

Is speltbrood gezonder?

Speltbrood is zeker gezond, maar het is niet gezonder dan tarwebrood. Spelt en tarwe lijken namelijk veel op elkaar, ze behoren allebei tot het tarweras. Granen zoals haver, rogge en gerst verschillen meer van tarwe dan dat spelt doet. Daarom wordt het ingrediënt spelt in de allergenenlijst, zoals de EU deze voorschrijft, ook aangegeven als ‘tarwe’. Qua voedingswaarden zijn er weinig verschillen te vinden tussen tarwe- en speltbrood. Ons speltbrood bevat iets meer eiwit dan onze tarwebroden. Ook bevat spelt net wat grotere hoeveelheden B-vitamines. Deze vitamines zijn goed voor huid en haar en zorgen ervoor dat ons zenuwstelsel goed blijft werken. Ons tarwebrood bevat weer iets meer voedingsvezels en iets minder vet dan ons speltbrood. Speltbrood bevat van het ene stofje dus wat meer dan tarwebrood en andersom. Daarom is variatie in het voedingspatroon ook zo goed.

 

Is speltbrood glutenvrij?

Speltbrood bevat, net als tarwebrood, gluten. Mensen met glutenallergie, coeliakie, zijn dus niet gebaat bij een speltbrood. Deze zal hoogstwaarschijnlijk dezelfde klachten geven als een tarwebrood.

 

Is speltbrood koolhydraatarm?

Een brood van de graansoort spelt bevat niet minder koolhydraten dan een tarwebrood. Dat wordt vaak gedacht, maar is niet waar. De hoeveelheid koolhydraten is in beide broden vergelijkbaar. Speltbrood helpt dus niet beter bij het afvallen dan tarwebrood. Ben je op zoek naar een brood met minder koolhydraten? Probeer dan onze koolhydraatarme broden.

 

Voordelen van speltbrood

Sommige mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) kunnen speltgranen makkelijker verdragen dan tarwegranen. Dit zou komen doordat spelt minder fructanen bevat; dit is de voedingsstof waar mensen met PDS klachten van kunnen krijgen. Er is echter nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs om dit te bevestigen.

Wat wel een opvallend verschil is tussen tarwebroden en speltbroden, is de smaak. Speltbrood heeft een licht nootachtige smaak en tarwebroden hebben dit niet. Ons Meesterspelt is een bijzonder smakelijk brood waarin honing, zonnebloempitten en sesamzaad zijn verwerkt. Het Meesterspelt is lactosevrij en is eenvoudig te bestellen via onze webwinkel.
Spelt
spelt eierkoeken per 4
Een heerlijk en verantwoord tussendoortje.
4,60 4 voor € 3,99
polderbrood
Dit smaakvolle meergranenbrood is een van onze populairste broden.
€ 3,90
100% volkoren
duinen volvezel
Volkorenbrood met 35% meer vezels dan een 'normaal' volkorenbrood.
€ 3,90
100% spelt
meesterspelt
Met honing, zonnebloempitten en sesamzaad. Lactosevrij.
halfje voor € 2,99

Recept: Kinderwraps van

je favoriete boterham


Maak van je favoriete boterham eens een wrap! Met een vrolijk prikkertje houd je de boterham én al dat lekkere beleg bij elkaar. Zo maak je in een handomdraai een gezellige lunch die kinderen zeker zal aanspreken. Al zal menig volwassene er ook graag zijn of haar tanden in willen zetten…
Lees verder
Kinderwraps van brood