Blog: Ode aan brood

Het eerlijke verhaal over brood


Heb je de nieuwe tv spot over brood gezien? Onderdeel van een Europese campagne waarin het eerlijke verhaal over brood verteld wordt. En omdat ik dat ook doe in de blogs, word ik blij van deze campagne.


 

Brood, een goed verhaal!

Ondanks dat we bijna allemaal dagelijks brood eten, loopt de broodconsumptie in Nederland toch iets terug. Dit is gedeeltelijk te verklaren door voedingshypes en nieuwe ideeën van wat wel en niet gezond is. Iedereen heeft voorkeuren en eigen ervaringen als het gaat om voeding, maar brood blijft een heel gezond voedingsmiddel. Via de reclamespot probeert men dat nog maar eens te benadrukken. Ondanks dat de broodconsumptie iets teruggelopen is, eten veel mensen wel bewuster. Volgens het Nederlands Bakkerij Centrum eten we namelijk meer volkorenbrood dan twee jaar geleden. Toen was bruin brood meer in trek. Goed bezig allemaal!


 

Donker brood

Tijdens de campagne wil men je meer vertellen over wat nu wel en niet gezond is. Ik zal alvast aftrappen met wat uitleg over donkere broden, omdat ik ervaar dat hier nog wel eens vragen over zijn:

Een donker brood is gezond, maar de kleur zegt niet veel over het soort brood. Een donker brood kan hele verschillende structuren hebben en wel of niet volkoren zijn. Alle broden vallen namelijk te herleiden tot drie soorten: wit brood, bruin brood en volkorenbrood. Deze kunnen zowel donker als licht zijn. Als je het meest gezonde brood wilt hebben, vraag dan altijd naar een volkorenbrood en laat je niet leiden door de kleur van het brood.Maar, hoe komt het dat sommige broden zo donker zijn? De kleur van het brood ontstaat door het gebruik van mout. Mout wordt gemaakt van gekiemde tarwe- en gerstekorrels. Door de gekiemde korrels te roosteren en toe te voegen aan het brooddeeg, krijt een brood op een natuurlijke manier een donkerdere kleur en tevens een lichtzoete smaak.

 

Kilocalorieën in brood

Welk brood bevat meer kcal? Wit brood, bruin brood of volkorenbrood? Ik hou het nog even spannend.. Het antwoord krijg je in mijn volgende blog!

Gezonde groet,

Willemijn Zwinkels
Voedingsdeskundige bij de Meesterbakker
100% volkoren
polder volkoren
Een mals volkoren meergranenbrood. 100% lactosevrij.
€ 3,90
100% volkoren
volkoren ronde broodjes per 8
Van 100% volkorenmeel.
4,00 8 voor € 3,25
kampioentjes per 5
Een hard meergranen natuurdesembroodje met zaden, pitten en kruiden.
4,75 5 voor € 3,95

Recept: Desemsandwich

met kip en gegrilde groenten


Deze desemsandwich is rijk gevuld met diverse groenten. Zo kies je gemakkelijk voor een stevige lunch. Experimenteer vooral eens met onze gevulde broden. De noten en zuidvruchten die onze bakkers hier dagelijks in verwerken, zijn een smakelijke aanvulling op de zachte grillsmaak van de groenten.
Lees verder
Desemsandwich met kip en gegrilde groenten