Wie verzon de Kerststol?

Het verhaal achter de kerststol


Een kerststol is van origine een Duits luxe brood, ook wel Weihnachtsstollen of Christstollen genoemd. Het is een krentenbrood dat rijk is gevuld met gedroogd fruit, noten en amandelspijs.

Het brood kent een lange, Duitse geschiedenis. De voorloper van de stol is het Klobebrot, een rijk gevuld offerbrood voor het zonnewendefeest van de Germanen, waarmee de goden gunstig moesten worden gestemd.

In de veertiende eeuw ontstond het kerstbrood, gebakken voor edelen en kerkelijke hoogheden. Uit archieven van Dresden, de geboortestad van de stol, blijkt dat in de vijftiende eeuw deze broden ook werden verkocht op kerstmarkten voor een groter publiek.

Hoe dan ook, we genieten er nog steeds van. Wij maken onze kerststollen volgens familierecept. De stollen worden met de hand gevormd en zijn gevuld met echte amandelspijs. Na het bakken worden de stollen ingesmeerd met warme roomboter en bestrooid met een laag poedersuiker. Heerlijk!


 

Recept: Ovenschoteltje van Kerstbrood 

Je herkent het kerstbrood bijna niet meer terug!


Je herkent het kerstbrood bijna niet meer terug! Dit is een heerlijke ovenschotel van Kerstbrood met perzik en crème fraîche. Waarschuw je gasten van te voren ruimte te houden voor dit heerlijke dessert.
Lees verder
Ovenschoteltje van Kerstbrood