Blog: Geen tijd voor ontbijt

Geen tijd voor ontbijt


We herkennen het allemaal, ons drukke dagelijkse leven. We doen veel in korte tijd en dan schiet het ontbijt er nog wel eens bij in omdat we nét even te laat zijn opgestaan! Ach, maakt niet uit toch? Of toch wel?

De een is te gehaast, de ander heeft ’s ochtends na het opstaan nog geen eetlust. Toch zou het goed zijn om de wekker iets eerder te zetten en even te tijd te nemen om rustig te ontbijten. Een ontbijt helpt ons lichaam beter wakker worden na de nacht en zet onze spijsvertering aan het werk. Ook geeft het ontbijt ons de eerste portie energie voor de dag. Zeker wanneer je fietsend naar je werk of school gaat kun je dat goed gebruiken!

 

Hoe zit dat precies?

Na de nacht hebben we veel van onze energievoorraad (glucose) verbruikt en is er nieuwe energie nodig. Want ook als je slaapt verbruikt je lichaam energie om te zorgen dat bijvoorbeeld hart en longen blijven werken. Een ontbijt helpt ons makkelijker ontwaken doordat alle organen goed gevoed kunnen worden. Ook onze energievoorraad wordt opnieuw aangevuld waardoor de bloedglucosespiegel weer sneller in balans komt. Deze effecten zijn het grootst wanneer we binnen een uur na het opstaan ontbijten.

Gedurende de nacht is ons metabolisme (verbranding) op een lager niveau dan overdag. Door deze lage verbranding worden we ’s nachts ook niet wakker van de honger. Tegen de ochtend stijgt ons metabolisme omdat we in beweging komen. Dit kan een hongergevoel geven na het ontwaken. Alle organen, maar vooral de hersenen, hebben veel baat bij een ontbijt. Dit is omdat de hersenen alleen koolhydraten (glucose) kunnen verbranden. En laat dit nu net de voedingsstof zijn die na de nacht minder aanwezig is!

We kunnen ons lichaam ook voeden uit opgeslagen vet of opgebouwde eiwitten, maar dan duurt alles net wat langer. Vet en eiwitten kunnen namelijk niet rechtstreeks verbrand worden, maar moeten eerst omgezet worden naar stoffen die het lichaam kan verbranden. Hierdoor krijgen we minder snel energie na het opstaan. Mensen die niet ontbijten hebben vaker last van een terugkerend hongergevoel. Dat wil zeggen dat zij eerder in de verleiding komen om te snacken en meer tussendoor te eten. Ook daarom is ontbijten belangrijk!

 

Hoe ontbijten we?

Ontbijten kan op veel manieren! Maar waarom is een (ontbijt)koekje geen goed ontbijt en een boterham wel? Omdat een (ontbijt)koekje vooral suiker bevat; dat geeft ons slechts kort energie en vervolgens zakt de energie snel omlaag. Een boterham wordt meer geleidelijk opgenomen in ons lichaam en geeft gedurende langere tijd energie. Een witte boterham geeft minder lang energie dan een bruine of een volkorenboterham. Brood is een uitstekend ontbijtproduct! Brood bevat veel voedingsstoffen die we iedere dag weer nodig hebben. Een simpel en goed ontbijt is bijvoorbeeld een boterham met kaas, een boterham met ham of kipfilet en een glas melk of sinaasappelsap.

Op deze manier kun je goed en fit beginnen aan de dag! Heel goed als je even de tijd neemt om te ontbijten, zorg goed voor jezelf want dat verdien je ;-)

Gezonde groet,

Willemijn Zwinkels
Voedingsdeskundige bij de Meesterbakker
polderbroodjes per 6
Zachte, malse meergranenbroodjes.
3,90 6 voor € 3,25
witte ronde broodjes per 8
Zachte witte broodjes, lekker voor thuis of onderweg.
4,00 8 voor € 3,25
100% volkoren
volkoren ronde broodjes per 8
Van 100% volkorenmeel.
4,00 8 voor € 3,25
zonnebloemakker
Een mals, licht meergranenbrood met zonnebloempitten in en op het brood.
€ 3,90

Recept: Vlindersandwich

van je favoriete broodsoorten


Je hebt ze vast wel onder in de keukenla liggen: koekstekertjes. Handige hulpjes die je ook prima met brood kunt gebruiken. Met een boterham in vlinder-, bloem- of hartvorm vrolijkt je lunchtrommel of picknickmand meteen op. Het leukste is dan ook om 2 verschillende soorten brood te gebruiken. Lekker én het staat zo gezellig.
Lees verder
Vlindersandwich