Opnieuw uitgedeeld in Vlaardingen

Zweeds wittebrood


Zweeds wittebrood is de benaming van het brood dat aan de mensen in Nederland werd gegeven gedurende de hongerwinter rond maart 1945.

In de herinnering van velen werd het Zweeds witbrood boven Nederland uitgegooid door Amerikaanse en Britse bommenwerpers in april/mei 1945 (tijdens operatie Manna). Dit is echter niet juis: Het brood was in Nederland gebakken, van meel dat aangevoerd werd door drie grote schepen van het Zweedse Rode Kruis (de Noreg, de Dagmar Bratt en de Hallaren).

De eerste twee schepen liepen op 28 januari 1945 de haven van Delfzijl binnen. Het vrachtschip Hallaren volgde korte tijd later. Aan boord van de eerste twee schepen bevond zich zo’n 3700 ton aan voedsel. In de Hallaren bevond zich zo’n 4000 ton aan voedsel. Dit brood werd onder moeilijke omstandigheden en vaak met tegenwerking van de Duitse Bezetter aangevoerd met treinen en boten naar de verschillen plaatsen in Nederland die nog niet bevrijd waren en zwaar te lijden hadden onder de strenge winter en de voedselschaarste. Omdat Zweden neutraal was, gingen de Duitsers met tegenzin akkoord. Pas maanden later, vlak voor de wapenstilstand, kon men ook voedsel (maar geen broden) gaan droppen omdat de Duitsers beloofd hadden om niet op de Engelse (en later Amerikaanse) bommenwerpers te schieten.

Van het aangevoerde meel werd in Nederlandse bakkerijen het echte “Zweedsch wittebrood” gebakken. Het vervoer van dit brood (onder supervisie van het Rode Kruis) werd bemoeilijkt door tekort aan transportcapaciteit, waardoor het voor de stedelijke bevolking nog een maand duurde voordat zij dit brood in handen kreeg. Voor de bevolking in de hongerende gebieden was het Zweeds wittebrood en de bijgeleverde margarine en smeerkaas een onvergetelijke ervaring. Na gedurende jaren van bezetting en slechte voeding oorlogsbrood te hebben gegeten, proefde men nu eindelijk weer kwalitatief goed brood waarvan men de smaak en geur bijna vergeten was. De overlevenden van de hongerwinter vertelden nog 75 jaar later enthousiast over deze voedselhulp, die een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten.

In dit jaar, waarin wij “75 jaar vrij” herdenken, wordt dit prachtige gebaar van de Zweden nogmaals herdacht. Op vrijdag 21 februari 2020 komt de Zweedse ambassadeur hiervoor speciaal naar Vlaardingen. Meesterbakker Voskamp zal op deze dag de Zweedse wittebroden volgens origineel recept bakken. De broden zullen worden aangeboden aan de Zweedse ambassadeur. Ook zullen Zweedse wittebroden worden aangeboden in diverse verzorgingstehuizen in Vlaardingen en op diverse scholen in Vlaardingen.

Deze herdenking is een initiatief van Stichting Nationale Gedenkdagen te Vlaardingen. Naast Meesterbakker Voskamp dragen de volgende instanties een steentje bij om dit initiatief mogelijk te maken: Royal Steensma, Food Innovation Acadamy, Gemeente Vlaardingen en het Fonds Vlaardingen Schiedam.


 
polderbroodjes per 6
Zachte, malse meergranenbroodjes.
3,90 6 voor € 3,25
tompouce
Met gele room en slagroom.
€ 2,60
meestertjes per 5
Met rozijnen en een notenfruitmix.
5,75 5 voor € 4,95
ijzerkoekjes
Volgens traditioneel recept; uit Vlaardingen!
4 voor € 3,85

Recept: Broodlasagne

van oud volkorenbrood


Heb je een paar oude sneetjes volkorenbrood over? Maak er eens een lekkere broodlasagne van! Daarmee tover je eenvoudige een origineel gerecht op tafel. En je geeft de overgebleven sneetjes volkorenbrood ook nog een prima bestemming!
Lees verder
Broodlasagne